skip to Main Content

Datalek Allekabels.nl – Miljoenen wachtwoorden en privégegegevens op straat

15 april 2021 – Nederland

Een database met gegevens van 3,6 miljoen klanten van de Nederlandse webshop Allekabels is buitgemaakt en vermoedelijk verkocht via hacking fora. Dat concludeert RTL Nieuws na onderzoek. Allekabels heeft in 2020 slechts 5000 mensen gewaarschuwd voor het desbetreffende datalek.

De database is door RTL Nieuws ingezien en geverifieerd. Er staan 2,6 miljoen unieke e-mailadressen in, die zijn gekoppeld aan namen, woonadressen, telefoonnummers, geboortedata en versleutelde wachtwoorden. Daarnaast zijn er nog een miljoen entries met gegevens van klanten die via handelsplatforms als Bol.com en Amazon bij Allekabels hebben besteld. Daar zitten echter geen e-mailadressen of wachtwoorden bij.

De anonieme hacker Chippy1337, die de database aanbood, zegt tegen RTL Nieuws dat hij in augustus vorig jaar de webwinkel heeft gehackt en dat die al sindsdien op de hoogte is. Volgens hem reageren ze niet op zijn mails. Allekabels ontkent op de hoogte te zijn geweest en zegt geprobeerd te hebben om contact op te nemen met de persoon die de database aanbood, maar dat zou niet zijn gelukt.

Het lijkt erop dat Allekabels alleen klanten met een uniek of aangepast e-mailadres voor de webshop heeft geïnformeerd over het datalek. De Autoriteit Persoonsgegevens is een onderzoek gestart of Allekabels hier een grove fout heeft begaan door niet iedere betrokkene te informeren.

Bron: Tweakers.net

Back To Top